Home

Proiectul Bavaria de la A la Z a ajuns în oraşul Neumarkt in der Oberpfalz

 

La 10 aprilie a.c. a avut loc o nouă vizită a Consulului general Iulia Ramona Chiriac în cadrul proiectului 'Bavaria de la A la Z'. Programul de lucru a cuprins întâlniri cu autorităţile locale din Neumarkt in der Oberpfalz, cu o parte a comunităţii româneşti, precum şi cu reprezentanţii Asociaţiei cultural-umanitare Valores Hilfe Jugend Kultur.

În cadrul dialogului bilateral, primarul oraşului Neumarkt in der Oberpfalz, Thomas Thumann, a comunicat aprecierea sa pentru comunitatea românească din regiune, care numără 1243 de cetăţeni români. Fiind un oraș în care construcțiile sunt un domeniu foarte bine reprezentat, aici având sediul cea mai mare companie de construcții cu capital privat din Germania, lucrătorii români s-au dovedit a fi un capital important pentru cea de-a doua cea mai bogată comună din Bavaria. Seriozitatea și profesionalismul acestora sunt foarte apreciate, românii fiind membrii de valoare ai comunității în toate domeniile în care își desfășoară activitatea.

Cu referire la proiectul 'Bavaria de la A la Z', iniţiat de Consulatul general în decembrie 2016, primarul Thumann a declarat: ‚Proiectul dumneavoastră, prin care încercați să vă apropiați de comunitățile de români din Bavaria, precum și contactul cu autoritățile locale este foarte important și lăudabil. În acest fel vă puteți face o idee clară despre modul cum se integrează cetățenii care își construiesc o viață în patria lor adoptivă.’ Consulul general a fost invitat să semneze în Cartea de Aur a oraşului, deschisă pentru oaspeţii de seamă ai acestui oraş.

În continuarea programului de lucru reprezentantul Consulatului general a vizitat o şcoală primară, împreună cu Rainer Hortolani, însărcinatul cu probleme legate de integrare al Primăriei Neumarkt, participând la o lecţie susţinută de o doamnă învăţătoare de cetăţenie română. Aceasta predă cursuri de limba germană copiilor străini din clasele primare, printre aceştia aflându-se şi mulţi copii din familii de refugiaţi, sosite recent pe teritoriul federal. Un alt exemplu de integrare vizitat este cel al unei românce care deţine un atelier de creaţie şi croitorie în oraşul Neumarkt, aceasta parcurgând toate etapele de integrare specifice, de la învăţarea limbii germane la dobândirea de cunoştinţe de gestionare a afacerilor. 'Românii sunt o comunitate bine-integrată, care participă harnic şi onest la noua societate în care trăiesc. Mă bucur că am ocazia de a vedea exemple reale de români care au reuşit, exemple pe care este important să le promovăm în întreaga comunitate românească din Bavaria.', a declarat Ramona Chiriac.

Ultima parte a programului a cuprins o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei cultural-umanitare Valores Hilfe Jugend Kultur, Johann Kerner, născut în România şi cu Arnold Graf, membru de onoare al Asociaţiei şi fost primar al oraşului. Asociaţia desfăşoară proiecte umanitare, culturale şi de educare a tinerilor din anul 1998. Până la această dată organizaţia a efectuat numeroase donaţii de mobilier de şcoală şi echipamente sanitare către diferite comunităţi din România.

 

 

Informaţii suplimentare

 

Proiectul Bavaria de la A la Z

Proiectul Bavaria de la A la Z este un proiect de amploare în cadrul căruia reprezentanţii Consulatului General al României la München vizitează toate comunităţile mari de români din Land-ul Bavaria pentru a purta un dialog atât cu cetăţenii români, cât şi cu autorităţile locale. Obiectivul principal este de a cunoaşte, la faţa locului, situaţia comunităţii româneşti din Bavaria şi de identifica, împreună cu autorităţile locale germane, soluţii de optimizare a integrării acesteia în ţara gazdă.

Ne propunem, aşadar, să vă vizităm în oraşele şi regiunile în care locuiţi, să întâlnim asociaţiile non-guvernamentale care vă reprezintă interesele, precum şi persoanele care sunt lideri ai comunităţii, din orice domeniu profesional, care sprijină comunitatea românească şi promovarea identităţii şi tradiţiilor româneşti.

Proiectul Bavaria de la A la Z a debutat la 26 decembrie 2016, cu o primă întâlnire cu comunitatea românească din oraşul Augsburg. Până la această dată au fost vizitate comunităţi româneşti din Augsburg, Bamberg, Kempten, Landshut, München, Nürnberg, Regensburg, Rosenheim, Traunreut şi Neuendettelsau.

Aşteptăm cu interes propuneri din partea comunităţii româneşti cu privire la organizarea unor astfel de întâlniri în cât mai multe localităţi. Vă rugăm să ne comunicaţi interesul dumneavoastră pe adresa poştală a Consulatului general (Richard Strauss Strasse 149, München 81679).

 

Asociaţia Valores Hilfe Jugend Kultur e.V - Link Website

 

Foto. Stephan Dierlamm

În prim plan

Participarea prim-ministrului Ludovic Orban la Conferința de Securitate de la München, 13-16 februarie 2020

19.02.2020

În perioada 13-16 februarie a.c., premierul român, domnul Ludovic Orban, a condus delegația oficială a României la cea de-a…

Vizita consulului general la Muzeul Hermann Oberth din Bavaria

03.02.2020

La 2 februarie a.c. a avut loc inaugurarea unei expoziții dedicate misiunii Apollo 13, la sediul Muzeului Hermann Oberth din…

Întâlnirea corpului consular din Bavaria cu Șeful Cancelariei de Stat și ministru al afacerilor europene și federale

28.01.2020

La 20 ianuarie a.c. a avut loc întâlnirea anuală a membrilor corpului consular acreditat în Landul Bavaria cu reprezentanții …