Actualitatea consulatului

Deschiderea oficială a Festivalului Zilele Culturii Române (5 noiembrie - 14 decembrie 2019)

La 5 noiembrie a.c. a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 20-a ediţii a Zilelor Culturii Române (Rumänische Kulturtage), eveniment desfăşurat sub patronajul Consulatului General al României la München. Ediţia din acest an are ca temă ‚România, la 30 de ani de la Revoluția din 1989’.

La evenimentul de deschidere au participat Ramona Chiriac, consulul general al României în Bavaria, Claudiu Florian, director al Institutului Cultural Român din Berlin; Brigitte Drodtloff, organizatoarea Festivalului şi preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea Culturii şi Tradiţiei Române; Herta Daniel, preşedinta Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania; Florian Kührer-Wielach, director al IKGS, Institutul pentru Studiul Istoriei și Culturii din Europa de Est, Dan Ciudin, președinte al Asociației Apoziția și Sevghin Mayr, președintă a Asociației SGRIM, Societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație și politologul Anneli Ute Gabanyi.

În discursul său inaugural consulul general Iulia Ramona Chiriac a rezumat traseul european al României în cei 30 de ani, evidențiind rolul fundamental al artei în ceea ce numim cultura amintirii (Erinnerungskultur). ‚În acest demers de amintire, arta și filmul joacă un rol central și, în acest sens, mă bucur foarte mult că avem film și artă românească aici la München, care ne vor vorbi despre România trecutului și a prezentului’.

Evenimentul de deschidere a cuprins și o dezbatere pe tema evenimentelor din 1989 și a celor 30 de ani de dezvoltare a României, precum și secvențe filmate de regizorul Sorin Dorian Drăgoi în zilele Revoluției din decembrie 1989 și prezentate în premieră mondială.

Ediţia din 2019 a Festivalului Zilele Culturii Române cuprinde tradiționalul Festival de film românesc, un concurs de poezie și proză scurtă organizat de Asociația Apoziția, precum și un eveniment inedit cu rock, muzică și literatură, care va avea loc pe 14 decembrie, la binecunoscutul centrul cultural Gasteig.

 

Informaţii suplimentare

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Tradiţiei Române (GE.FO.RUM.), Societatea Culturală Germano-Română Apoziţia, Muzeul de Film din München, Institutul pentru Cultura şi Istoria Germană din Sud-Estul Europei (IKGS) și Triarte International. 

Programul integral poate fi descărcat aici.

 

Copyright poză: Edmund Fota

În prim plan

La mulți ani, România!

01.12.2019

Echipa Consulatului general al României la München vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Naționale! …

Alegeri prezidențiale 2019 - În Bavaria au votat în al doilea tur 41 706 cetățeni români!

25.11.2019

La cele 24 de secții de votare organizate de Consulatul General al României la München în Bavaria au votat în cel de-al…

Consulatul General vă prezintă un Pachet informativ cu privire la organizarea votului la alegerile pentru Președintele României în Bavaria

18.11.2019

Consulatul General al României la München vă pune la dispoziție un pachet informativ cu privire la desfășurarea votului la…