Actualitatea consulatului

Întâlnire de lucru cu domnul Roland Weigert, secretar de stat în cadrul Ministerului bavarez al Economiei, Dezvoltării și Energiei

La 30 ianuarie a.c., consulul general al României în Bavaria a avut o întâlnire de lucru cu domnul Roland Weigert, noul secretar de stat în cadrul Ministerului bavarez al Economiei, care coordonează domeniul comerțului extern. Pe agenda întâlnirii s-au aflat teme legate de prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE, reunite sub motto-ul: Coeziunea, o valoarea comună europeană, cooperarea economică româno-bavareză și proiectele bilaterale avute în vedere pentru perioada următoare.


Demnitarul bavarez a reiterat aprecierea instituției sale pentru inițiativa oficiului consular din München de organizare a unui amplu proiect de diplomație economică, intitulat Zilele Economiei Românești în Bavaria, a cărui primă ediție a avut loc în octombrie 2018. De asemenea, a comunicat satisfacția părții bavareze pentru reluarea lucrărilor Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Bavaria, prin organizarea celei de-a IXa sesiuni de lucru la București, în noiembrie 2017. Părțile au agreat organizarea unei noi sesiuni, cu caracter jubiliar, la München, în 2020. Diplomatul român a făcut referire și la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, a cărei Președinție este exercitată de România în perioada 1 noiembrie 2018 - 31 octombrie 2019. De asemenea, a înmânat scrisoarea de felicitare adresată de ministrul român pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, dl Ștefan Oprea, omologului bavarez, dl Hubert Aiwanger, nou-numit pentru acest portofoliu. 


Nivelul cooperării economice româno-bavareze este unul aflat în constantă creștere, ajungând în 2018 la peste 6 miliarde de euro, față de 2,5 miliarde în 2009 sau 4,6 miliarde în 2015. Peste 1000 de firme bavareze au relații comerciale cu România, existând 16 centre de producție ale acestora în țara noastră. România ocupă locul al 17-lea în topul mondial al partenerilor Bavariei și locul al 12-lea în cadrul UE. La rândul său, Bavaria se află în primii 5 parteneri comerciali ai României, investițiile bavareze în țara noastră reprezentând 17,5% din totalul investițiilor germane. 

 

În prim plan

Film românesc la München, Noaptea Cinematografiei Francofone, 20 martie 2019

13.03.2019

Consulatul General al României la München, cu susținerea Institutului Cultural Român din București, vă invită la…

Eveniment de promovare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene - Pilonul valorilor comune

02.03.2019

La 1 martie a.c. Consulatul General al României la München a organizat un amplu eveniment de promovare a Președinției…

Mărţişorul românesc, tradiţie înscrisă în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO

01.03.2019

De Mărţişorul românesc, echipa Consulatului General vă urează o primăvară frumoasă! Tradiția Mărțișorului -…